Головна » 2015 » Січень » 19 » Введення біометричних паспортів
15:12
Введення біометричних паспортів
Верховна Рада України прийняла закон, що передбачає введення в Україні біометричних паспортів. За законопроект № 8507 «Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України» проголосували 257 народних депутатів.
Даний закон регулює правовідносини, пов'язані зі встановленням єдиної форми і порядку виготовлення, видачі, обміну, продовження терміну дії, пересилання, вилучення, у тому числі тимчасового повернення державі, визнання недійсними та знищення документів, які підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус.
Визначені також і реалізації конституційних прав громадян на свободу пересування, вільний вибір місця проживання в Україні, а також права та обов'язки осіб, на ім'я яких видані такі документи.
Передбачено, що до документів, які засвідчують особу і підтверджують громадянство України, належать:
-
паспортна картка,
-
паспорт громадянина України для виїзду за кордон,
-
дипломатичний паспорт,
-
службовий паспорт,
-
посвідчення особи моряка,
-
посвідчення члена екіпажу,
-
посвідчення особи на повернення до України,
-
тимчасове посвідчення громадянина України.
Бланки документів є предметом строгої звітності, виготовляються відповідно до вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) і повинні мати ступінь захисту, який унеможливлює їх підробку. Бланки документів з імплантованими безконтактними електронними носіями інформації для внесення біометричної та іншої інформації про особу повинні бути виконані багатокомпонентним захисним друком, що містить символ електронного документа, інформацію про підприємство, на якому було виготовлено бланк документа, зображення малого державного герба України.
Що ж таке біометричний паспорт? В першу чергу, сама біометрія являє собою набір методів, за допомогою яких можна легко ідентифікувати особу, що базується на «розшифровці» її морфологічних особливостей. В основному це відбитки пальців, морфологія обличчя особи, структура райдужної сітківки ока, або так званий «voiceprint» - голосовий відбиток.
Для осіб, які з релігійних переконань відмовляються від внесення інформації до безконтактного електронного носія інформації, оформлення та видача таких документів здійснюється в порядку, установленому Кабінетом Міністрів для цієї категорії осіб. Документи, видані до набуття чинності цього закону, крім водійських посвідчень, дійсні до закінчення терміну їхньої дії і не підлягають обов'язковій заміні.
При цьому водійські посвідчення, видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади СРСР, припиняють свою дію з 1 січня 2014 року, а паспортні картки в обов'язковому порядку отримують громадяни, які народилися після 31 грудня 2011 року. Паспорти з біометричними даними для українців коштуватимуть близько 700 гривень.
Паспортна картка оформляється всім особам починаючи від народження і незалежно від віку на 10 років. Вона виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації. Введення біометричних паспортів в Україні надасть можливість виключити зайву бюрократію тих черг і нескінченних довідок, які отримують українці, та створити демографічний реєстр і посилити правову і соціальну підтримку наших громадян за кордоном.
Юлія Савелова, юрисконсульт
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 379 | Додав: Віка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar