Головна » 2014 » Грудень » 20
 

11 грудня 2014р. на базі НВК ЗШЛ№23 відбувся міський етап Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2015» у номінації «Правознавство».

Журі  оцінювало відкритий урок, самоаналіз  уроку та його конспект. При визначенні переможців  враховували педагогічну майстерність конкурсантів, раціональність вибору та реалізацію комплексу засобів навчання відповідно до їх дидактичних функцій,  подання навчального  матеріалу  із врахуванням вікових та психологічних особливостей  учнів,  вільне володіння  фактичним  матеріалом  і новинками норматив ... Читати далі »

Переглядів: 441 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (6)

В історичній літературі існує чимало версій походження слова "козак". Один із польських дослідників виводив це найменування від легендарного ватажка, що в давні часи успішно боровся з татарами. Звали його буцімто Козак. Інший, теж польський вчений, пояснював походження цього слова від "коза". Були версії, згідно з якими козаки – не українці, а нащадки відомих у часи Київської Русі войовничих племен хазарів. Турецькою мовою слово "козак" означає волоцюга, забіяка, розбійник. Очевидно, саме звідти воно й прийшло в Україну. Певно, не самі придумали собі наймення захисники нашого краю, а одержали його від ворога і воно тут прижилося, зовсім утративши негативний відтінок. Бо козак в Україні став синонімом лицарської доблесті й благородства.

Дмитро Вишневецький увійшов в народні думи під іменем Байди – безтурботним гультіпакою, що тільки й знає пити мед-го ... Читати далі »

Переглядів: 360 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (3)

В містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...

В селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...

В містечку Бердичів (Житомирська область) в костелі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, крім написання музики він так ... Читати далі »

Переглядів: 240 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (1)

Дослідження групи вчених, яке нещодавно було опубліковане у журналі "Science", показує, що кліматичні зміни відіграли чималу роль у історичних подіях, що відбувалися в Європі. Дані про температуру та рівні опадів, отримані переважно з аналізу кілець на стовбурах дерев, демонструють дивовижні збіги кліматичних змін з історично важливими подіями.

Припущення про те, що клімат відіграв важливу роль у розквіті або падінні цивілізацій минулого, були і раніше. Але ніхто не міг довести цього, бо не вистачало детальних кліматичних даних. Проте зараз міжнародній групі вчених-археологів, географів, істориків і кліматологів вдалося відтворити повну картину кліматичних змін Європи останніх 2500 років. Базою для дослідження стали 9000 скам’янілих і живих дерев з Німеччини, Франції, Італії та Австрії.

Ширина деревних кілець ... Читати далі »

Переглядів: 308 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (2)

Перші бібліотеки були складами в буквальному значенні цього слова. Найдревнішу, вік якої 5000 років, археологи знайшли на території колишньої Месопотамії (сучасний Ірак). Вона являла собою склад з 30000 глиняних табличок, що містили в основному укази і закони.

Бібліотеки древніх єгиптян були призначені тільки для царів і жреців.

Саме римляни придумали публічну бібліотеку, хоча й у трохи дивній формі. Будь-хто міг почитати книгу в... лазні – там була спеціальна кімната, де книги не піддавалися впливу води і пари. Лазні в Древньому Римі будувалися всюди, виходить, і з бібліотеками не було проблем.

Перша у світі публічна бібліотека – загальнодоступна установа, що утримується за рахунок податків, – була відкрита в американському Бостоні в 1854 році. У заяві мерії міста було сказано: "Майбутнє демократії залежить від освіченості громадян. Освіченість громадян залежить від розвитку публічних бібліотек. Кожен громадянин має пр ... Читати далі »

Переглядів: 545 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (1)

За підрахунками учених, на даний момент у землі та на морському дні знаходиться різних цінностей більш ніж на 900 млрд. доларів. Отож ще є, що пошукати! У цій десятці – легендарні скарби, які поки ніхто не знайшов.

10 місце: Скарби інків
За те, щоб звільнити з іспанського полону імператора інків Атауальпу, конкістадор Піссаро зажадав викуп: протягом двох місяців наповнити золотом кімнату, в якій Атауальпа був ув’язнений. Це майже 50 кубічних метрів золота! Купа золота росла, та все ж, коли закінчився відведений термін, кімната ще не була заповнена. І хоча Атауальпа переконував Пісарро, що чекати залишилося небагато, той вирішив його стратити. Коли стало відомо про смерть Атауальпи, в дорозі знаходилося одинадцять тисяч лам, завантажених золотом.

9 місце: Золото Маккени
Вважається, що біля Білої гори, розташованої недалеко від міста Кенаб в штаті Юта, заритий скарб останнього ацтекського імпера ... Читати далі »

Переглядів: 191 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (3)