Головна » Архів матеріалів

В містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...

В селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...

В містечку Бердичів (Житомирська область) в костелі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, крім написання музики він так ... Читати далі »

Переглядів: 239 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (1)

Дослідження групи вчених, яке нещодавно було опубліковане у журналі "Science", показує, що кліматичні зміни відіграли чималу роль у історичних подіях, що відбувалися в Європі. Дані про температуру та рівні опадів, отримані переважно з аналізу кілець на стовбурах дерев, демонструють дивовижні збіги кліматичних змін з історично важливими подіями.

Припущення про те, що клімат відіграв важливу роль у розквіті або падінні цивілізацій минулого, були і раніше. Але ніхто не міг довести цього, бо не вистачало детальних кліматичних даних. Проте зараз міжнародній групі вчених-археологів, географів, істориків і кліматологів вдалося відтворити повну картину кліматичних змін Європи останніх 2500 років. Базою для дослідження стали 9000 скам’янілих і живих дерев з Німеччини, Франції, Італії та Австрії.

Ширина деревних кілець ... Читати далі »

Переглядів: 306 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (2)

Перші бібліотеки були складами в буквальному значенні цього слова. Найдревнішу, вік якої 5000 років, археологи знайшли на території колишньої Месопотамії (сучасний Ірак). Вона являла собою склад з 30000 глиняних табличок, що містили в основному укази і закони.

Бібліотеки древніх єгиптян були призначені тільки для царів і жреців.

Саме римляни придумали публічну бібліотеку, хоча й у трохи дивній формі. Будь-хто міг почитати книгу в... лазні – там була спеціальна кімната, де книги не піддавалися впливу води і пари. Лазні в Древньому Римі будувалися всюди, виходить, і з бібліотеками не було проблем.

Перша у світі публічна бібліотека – загальнодоступна установа, що утримується за рахунок податків, – була відкрита в американському Бостоні в 1854 році. У заяві мерії міста було сказано: "Майбутнє демократії залежить від освіченості громадян. Освіченість громадян залежить від розвитку публічних бібліотек. Кожен громадянин має пр ... Читати далі »

Переглядів: 545 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (1)

За підрахунками учених, на даний момент у землі та на морському дні знаходиться різних цінностей більш ніж на 900 млрд. доларів. Отож ще є, що пошукати! У цій десятці – легендарні скарби, які поки ніхто не знайшов.

10 місце: Скарби інків
За те, щоб звільнити з іспанського полону імператора інків Атауальпу, конкістадор Піссаро зажадав викуп: протягом двох місяців наповнити золотом кімнату, в якій Атауальпа був ув’язнений. Це майже 50 кубічних метрів золота! Купа золота росла, та все ж, коли закінчився відведений термін, кімната ще не була заповнена. І хоча Атауальпа переконував Пісарро, що чекати залишилося небагато, той вирішив його стратити. Коли стало відомо про смерть Атауальпи, в дорозі знаходилося одинадцять тисяч лам, завантажених золотом.

9 місце: Золото Маккени
Вважається, що біля Білої гори, розташованої недалеко від міста Кенаб в штаті Юта, заритий скарб останнього ацтекського імпера ... Читати далі »

Переглядів: 191 | Додав: Віка | Дата: 20.12.2014 | Коментарі (3)

« 1 2